Group 7

Welkom op de groepspagina van groep 7! 

Sinds het begin van dit schooljaar is onze klas te vinden in het lokaal met de paarse deur. Dat was in het begin wel even wennen, maar inmiddels heeft iedereen zijn draai gevonden in de klas. 

 

Het komende schooljaar plaatsen we zoveel mogelijk interessante informatie over onze groep online. We proberen de pagina wekelijks te updaten, waarbij de kinderen een actieve rol krijgen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en alle spannende activiteiten in en rond de school? Houd dan vooral ook de Facebookpagina en het Twitteraccount van de Merkelbachschool in de gaten. En natuurlijk zijn wij, juf Ellen en juf Monica ook altijd wel in de buurt om je vragen te beantwoorden.

Huiswerk:

 

13 december 2017: signaaldictee thema 4 plus de werkwoorden

 

20 december 2017: controledictee thema 4 plus de werkwoorden

 

 

Gebruik je toetsplanner om de woorden te leren. 

 

Activiteiten

 

Woensdag 20 december kerstdiner 

 

 

                            ---------------------------------------------------------

5 december 2017 | De Sinterklaasviering

We stonden allemaal om 08:20 op het plein. De pieten kwamen het plein op en ze deelden pepernoten en snoep uit.

We kwamen in de klas en bespraken hoe het zou gaan met de suprises. Er waren heel veel mooie dingen geknutseld. Vorige week donderdag hadden alle kinderen hun surprise al meegenomen naar school, dus we hadden een tentoonstelling van surprises in de klas. 

Daarna gingen we de gymzaal en we keken naar alle uitvoeringen. Elke groep mocht optreden voor Sinterklaas. 

 

Wij deden het Swish Swish dansje van Backpack Kid met een break van boom snap clap. Dit had onze  muziekjuf Rosie bedacht. Maar wij moesten het natuurlijk uitvoeren. We hadden al heel vaak geoefend in de klas, maar dit keer ging het echt het allerbeste!

De pieten hadden ook  hele leuke uitvoeringen.

Lina presenteerde en Sinterklaas was trots op haar, ze kon goed presenteren.

We pakte alle suprises uit, dit jaar mochten we wel weten wie wie had. 

In de middagpauze deden we mans not hot op en whip/nanae iedereen danste tot Sinterklaas kwam met de pieten hij vroeg Gaury en Makagbe  om een highkick te doen, toen vertrok hij 5 min later.

 

De middag was ook heel gezellig, we waren allemaal blij met onze  surprises en gedichten. 

 

 

 

 

4 december 2017

Het was de laatste dag van schooltuinen, daarom deden we een quiz over alles wat we op schooltuinen hebben geleerd.

We hadden verschillende teams:

- De Uitjes

- De maiskolfjes

- De pepertjes

- De aardappelen.

We hadden 2 minuten per opdracht, dat waren er zes.

Na alle opdrachten kregen we water van de juf van schooltuinen en chocolatjes van juf Ellen.

 

Daarna was het tijd voor de quiz .

Na de quiz liet de juf alle antwoorden zien van de vragen op een geprojecteerd scherm.

We moesten voor elkaar nakijken.

Als 1 kind 5 punten had bijvoorbeeld en de rest van het groepje waar je zit ook dan werden dat bij elkaar geteld en het groepje met de meeste punten is de winnaar van de quiz dat is wel logisch;-).

De winnaars waren de uitjes ik (Sarah) zit ook in dat team samen met Youssef Gaury en Chinnathan en we hadden gewonnen met 112 punten en de maiskolfjes 111 dus het scheelde maar 1 punt. We mochten allemaal planten meenemen en iets waar ik de naam niet meer van weet dat was het.

 

 

29 november 2017

Vandaag zijn we verdergegaan met het afvalproject. We hebben een filmpje gekeken over statiegeld en hier een discussie over gevoerd. Waarom is statiegeld eigenlijk bedacht? We kwamen tot de conclusie dat mensen het vooral voor het geld doen (flessen inleveren) en niet voor het milieu. 

Ook hebben we een quiz gedaan over afval en een woordweb gemaakt. 

In de quiz zaten wel interessante weetjes. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld voordat een peuk (van een sigaret) uit de natuur verdwijnt. Nou, dat kan dus wel 12 jaar duren!

En een plastic flesje blijft oneindig bestaan.

Het afvalproject is nog lang niet afgelopen, we gaan er nog heel veel interessante dingen mee doen. Wat dat is lees je de volgende keer!

 

 

24 november 2017

Op vrijdag zijn we begonnen met het Afvalproject. Dit kwam eigenlijk ter sprake dankzij de tuinkabouter. Dat was voor de herfstvakantie al. Het viel ons op hoeveel afval er eigenlijk op het plein rondzwerft: zwerfafval. En ook in de klas hebben we vaak veel afval. Ook bijvoorbeeld van het schoolfruit. Alles wat overblijft wordt weggegooid. Jammer, vinden we! Daarom wilden we er lekkere smoothies van maken. 

Dat was op vrijdag. 

 

13 november 2017

Afgelopen vrijdag hebben Makagbé en Jasper het volgende verslag geschreven:

 

Hallo allemaal, wij willen jullie graag vertellen over de afgelopen schoolweek. Het was een drukke week. We zijn op maandag naar de schooltuin geweest, dit is altijd heel erg leuk en het is jammer dat het al bijna afgelopen is. We krijgen nog een binnenles met een quiz, ik ben benieuwd of we alle antwoorden nog weten. 

Op dinsdag gingen we samen met groep 6 naar het Kröller Müller museum. We hadden daar een date met een kunstwerk. Een date? Ja, een blind date zelfs. We gingen speciaal kijken naar een schilderij. Maar ook naar andere schilderijen hoor. Het leukst om te doen was dat je zelf kon schilderen als Van Gogh. Niet echt, met verf, maar digitaal, op een beeldscherm dus. Meester Niek had de lamp nageschilderd die boven de tafel hangt bij 'De Aardappeleters'. Het leek er nog echt op ook. Het was een gezellige en leerzame dag. Er gingen ook vrijwilligers van de ABN AMRO bank mee. Samen met juf Ellen, juf Clara en meester Niek liepen we in groepjes door het museum. Zo heeft iedereen iets anders gezien. Op school hebben we het nog nabesproken.

De volgende dag hadden we het Schoolontbijt. Het duurde wel even voor het ontbijt aankwam. Maar toen de dozen open gingen kwam het allemaal goed. Brood, bolletjes, krentenbollen en als beleg kaas, smeerkaas, jam enz. We kregen melk te drinken en je kon ook yoghurt met muesli nemen. Erg lekker allemaal.

 

 

Donderdag vertelde juf Monica dat ze tante was geworden van een nichtje. En op vrijdag kwam onze nieuwe muziekjuf, juf Rosie voor het eerst les geven aan onze klas. 

Ze kan heel mooi gitaar spelen, en zingen.

We hebben eerst afspraken gemaakt. Daarna een warming up en een spelletje. We leerden een heel leuk liedje zodat juf Rosie de namen kon leren kennen. Het zit nu nog steeds in mijn hoofd. 

Het was leuk dat je het liedje kon zingen, maar ook kon rappen. Dan klinkt het steeds anders.

Op vrijdagmiddag zijn we nog even naar buiten geweest en hebben we op het plein twee spellen gedaan met een basketbal. Het was best lastig, we moesten veel overspelen, maar het is ons gelukt. 

 

Dit was ons verslag, we hopen dat jullie het leuk vonden om het te lezen en tot de volgende keer. 

 

 

 

3 november 2017 

Dag allemaal, wij zijn Makagbé en Oumaya en speciaal voor de website doen wij verslag van de afgelopen schoolweek. 

Het was een korte week, we zijn alleen woensdag, donderdag en vrijdag naar school geweest. Op maandag en dinsdag hebben de juffen en meesters van onze school Studiedagen gehad. Best leuk, zo'n extra lange herfstvakantie. Normaal hebben we op maandag na de vakantie luizencontrole, nu dus pas op woensdag. We waren wel meteen aan het begin van de ochtend aan de beurt. Het ging lekker snel. 

 

In de klas hebben we toetsen gemaakt voor rekenen, taal en spelling. Het eerste blok rekenen in groep 7 is nu klaar. De toets was best moeilijk, vooral de sommen over omtrek en oppervlakte. 

In groep 7 leer je veel nieuwe dingen bij rekenen. 

En met maar drie dagen school is de week dus voorbij gevlogen.

We hebben weer een leuke gymles gehad van meester Sjors en de vlieger is weer omhoog gegaan. 

Trouwens, we hebben een leuk nieuwtje: vanaf volgende week hebben we een nieuwe muziekjuf. Ze heet juf Rosie en ze is heel lief! Maar daar lezen jullie volgende week meer over. 

We hopen dat jullie het leuk vonden om dit te lezen. Een fijne dag verder en groetjes van Makagbe en Oumaya. 

 

Bezoek Kröller Müller Museum
Groep 7 gaat samen met groep 6 op dinsdag 6 november naar het Kröller Müller Museum in Nationaal Park Hoge Veluwe. Dit is een initiatief van ABN AMRO Foundation. Zij bieden allerlei kunst- en cultuuractiviteiten om kinderen te inspireren en te laten kennismaken met kunst. Deze keer heet het project: "Blind date met een kunstwerk".

Onder leiding van vrijwilligers van ABN AMRO bereiden we ons op school voor op het museumbezoek. Daarna vertrekken we met de bus naar het museum. Daar volgen we het programma dat voor ons is samengesteld.

Rond 14:15u zijn we weer terug op school.

Er zijn voldoende begeleiders dus deze keer vragen we geen extra ouderhulp.

We hopen op een leerzame en inspirerende dag en mooie dates met de kunstwerken.

NB: Zelf meenemen: pauzehapje en lunch (geen andere dingen)

In de bus mag niet gegeten en gedronken worden.

 

20 oktober 2017

Groep 7 is de hele ochtend op bezoek geweest bij Accenture. Accenture is een groot bedrijf, vlakbij onze school. Daar werken hele slimme mensen die veel van computers en programmeren af weten. 

 

Toen we aankwamen gingen we met de lift naar boven, naar de 17e verdieping. Je hebt daar een heel mooi uitzicht over Amsterdam. Als je binnenkomt kun je in een soort tuin gaan zitten. Het heet een Zen-tuin en er liggen zitzakken en er staan lekkere hangstoelen. De mensen die daar werken kunnen hier af en toe even gaan zitten om hun hoofd leeg te maken. Gelukkig was dat voor ons niet nodig, wij wilden juist ons hoofd vol stoppen met nieuwe programmeerkennis! 

 

Na een korte rondleiding en introductie in de kantine mochten we in 2 groepen gaan werken. De ene groep begon met een Scratch opdracht. We werkten in tweetallen achter de laptop. Bij elk tweetal was 1 begeleider die ons hielp. 

Als je in Scratch opdrachten bedenkt, kun je steeds testen of de opdracht goed geprogrammeerd is. Dit doe je door op de groene vlag te klikken. Als je iets niet goed gedaan hebt, moet je door heel goed te kijken de fout opsporen. Dit heet debuggen

De andere groep ging ook aan het werk met Scratch, maar nu waren de laptops gekoppeld aan kleine robots. De robots konden rijden en moesten een soort baan volgen. Het was heel gaaf om te zien hoe dit bij het ene na het andere groepje lukte. 

We hebben geleerd dat programmeren betekent: 

goed lezen, goed nadenken, teruglezen en vooral blijven proberen als iets niet lukt.

Want programmeren is superleuk! 

 

Accenture bedankt voor deze gave ochtend! En namens groep 7 ook een bedankje voor de ouders die mee waren, de moeder van Una en de vader van Henri. En natuurlijk meester Roeland.

 

13 oktober 2017

Hoi allemaal, ik ben Sara uit groep 7. Samen met Damin ben ik hoofdredacteur van de website. Elke week mogen twee kinderen een stukje schrijven over hoe het bij ons in de klas is gegaan. Het werkt eigenlijk net als een blog. Er wordt voor ouders en mensen die geinteresseerd zijn gepubliceerd. De blog kan gaan over iets bijzonders, zoals een schoolreisje. Maar het kan ook over een gewone dag gaan. Damin en ik mogen de stukjes lezen en tips en tops geven. En onze juf zet het dan op de website. 

Ik schrijf zo eerst een stukje over een dag in groep 7. En Damin vertelt straks over de traktatie van juf Monica. 

Veel leesplezier!

 

Een dag in groep 7. 

Op donderdag begonnen we met de tuinkabouter, zoals elke dag deze week. (Notitie van de juf: de tuinkabouter komt in de klas met een bak vol met tuingereedschap. Elke dag gaat een klas met de leerkracht het plein op en gaan we aan de slag. We pakken onkruid aan, maar ook ruimen we afval op en vegen we het plein lekker schoon). 

Toen we een kwartier later de klas binnengingen begonnen we met de rekentoets. Het viel me op dat dat rustig en fijn ging. We hoefden eigenlijk ook alleen iets af te maken. Daarna hebben we twee taallessen op de tablet gedaan, les 4 en les 7. Persoonlijk ging dat me wel goed af.

Om half elf ging de bel, het is tijd voor een pauze.

Na de pauze ging iedereen lezen. En vervolgens deden we de spellingsles. 

 

Ik verklap niet alles wat we daarna deden, maar het was een leuke dag in groep 7.

 

Een lekkere traktatie

Hoi iedereen, ik ben Damin. We hebben vandaag (vrijdag) in de klas appeltaart gegeten. Juf Monica had voor iedereen een mini appeltaartje gemaakt. We kregen ook thee. Het kwam doordat onze groepsvlieger 2x omhoog is gegaan. We hebben goed geluisterd en goed gewerkt. Iedereen vond de appeltaart superlekker. De thee was best heet. Maar gelukkig kon je er koud water bij doen. 

 

 

6 oktober 2017

Vandaag was niet zomaar een vrijdag, het was een supervrijdag! De groepsvlieger ging niet 1, maar 2 keer omhoog. Dit kwam omdat de kinderen van groep 7 tijdens de gymles heel erg goed hebben samengewerkt en gesport met elkaar.  In groepjes werd er aan allerlei opdrachten gewerkt. Van voetbal tot handstand tegen de muur, groep 7 regelt het wel samen. Er werd sportief gespeeld en goed omgekeken naar elkaar. En bij de uitleg was iedereen meteen weer vol aandacht. Meester Sjors was dik tevreden. 

 

En niet alleen meester Sjors, zo bleek aan het eind van de dag. Ook bij juf Monica ging de vlieger omhoog. En wat dat betekent ... dat zie je volgende week vrijdag op de website. `

 

Geef je hieronder op voor het begeleiden van buitenschoolse activiteiten.
Zonder assistentie van ouders is het helaas niet mogelijk deze activiteiten te organiseren.

Invoer:

Voornaam *
Ouder van (naam kind) *
Emailadres (wordt niet gebruikt voor ongevraagde mailings) *
Vervoer *
Ik kan meehelpen met het vervoer. (2 sept 12.30 - 15.30)
Wanneer ben je beschikbaar? *
1 x per maand
2 x per maand
bij voorkeur maandag
bij voorkeur dinsdag
bij voorkeur woensdag
bij voorkeur donderdag
bij voorkeur vrijdag
alleen in de ochtend
alleen in de middag
zowel ochtend als middag
* Verplichte velden